Marketing: Onderzoek iO: meerderheid retail-ketens heeft local SEO niet op orde


07-11-2023 (14:38) – Marketing
Uit het door iO opgestelde 2023 Local SEO Benchmark Rapport blijkt, dat het merendeel van de Nederlandse en Belgische retailers niet of nauwelijks is geoptimaliseerd op het gebied van local SEO. Hoewel de optimalisatiescores wel zijn toegenomen ten opzichte van eerder onderzoek is er voor retail-ketens in Nederland en België nog veel te winnen.
Met behulp van datapartner Flipstream heeft iO bijna 100.000 bedrijfslocaties in 14 retail-branches onderzocht, in 36 steden zowel in Nederland als in België (Vlaanderen). In totaal zijn er 14 punten gedefinieerd, waarop ieder bedrijf in de dataset is beoordeeld. De analyse is gemaakt op basis van openbare data te vinden in Google Maps. Algemene conclusie is, dat de online zichtbaarheid van de meeste retailers in hun specifieke geografische gebieden nog steeds ondermaats is.
50% niet of nauwelijks geoptimaliseerd
Robin van der Sar, local SEO-lead bij iO: “Drie jaar geleden hebben we met iO eenzelfde onderzoek opgezet. Ten opzichte van het 2020 Local SEO Benchmark Rapport zijn er gemiddeld wel verbeteringen te constateren op het gebied van local search engine optimalization-activiteiten door Nederlandse en Belgische retail-ondernemingen. De eindconclusie is echter wel, dat waar retailers vaak voldoende budget investeren in de fysieke aankleding van hun vestiging, de digitale aankleding van deze vestiging achterwege blijft. Van de onderzochte bedrijfslocaties is meer dan 50% niet of nauwelijks geoptimaliseerd. Dat er volop kansen zijn voor een verdere optimalisatie is evident. Vooral in de bank-, supermarkt- en autogarage & carwash-branche. De investering voor optimalisatie is op vestigingsniveau te verwaarlozen, terwijl de impact hiervan significant kan zijn als je kijkt naar stijging van fysiek winkelbezoek. Werk aan de winkel dus! En dat is hard nodig, want het belang van local SEO neemt – ook met de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van AI – alleen nog maar verder toe”.Naast Robin van der Sar, is het rapport van de hand van iO’s Team lead SEO, CRO & MA Clarissa Filius en Flipstream-founder Michel Kant. Voor wie geïnteresseerd is, de link naar de download-pagina van het rapport 2023 Local SEO Benchmark Rapport is: https://www.iodigital.com/nl/insights/whitepapers/local-seo-benchmark-report.
 

https://fonkmagazine.nl/artikelen/marketing/onderzoek-io-meerderheid-retail-ketens-heeft-local-seo-niet-op-orde-66383.html

Recommended For You